Huwelijksboot

Midzomerbruiloft op de grafheuvels

Linten hangen in de oude eik op de grafheuvel. Binnen de kring van palen wacht een aambeeld, een hamer, een rood lint, een hoefijzer, mede en brood, een drinkhoorn, een familieboek, een sleutel, een kandelaar en een zwaard. De zon schuift op 1 lijn: drie grafheuvels op een rij. Het is midzomertijd.

Van ver horen we gejoel en gerinkel: de bruiloftsstoet komt er aan. Naar oud gebruik worden boze geesten weggejaagd met veel lawaai. Een gewoonte die we nog herkennen in het losschieten of het carbid schieten of vuurwerk afsteken tijdens de aanvang van het nieuwe jaar: hoe meer lawaai, hoe gelukkiger het bruiloftspaar en hoe vruchtbaarder het huwelijk (of het jaar). De oogverblindende bruid en idem dito bruidegom treden binnen via de poort, de grafheuvel op. Ik voel me vereerd: wat fijn dat deze mensen mij hun ritueel toevertrouwen. Wat een heidens huwelijksritueel inhoudt? In het kort: de goddelijke orde wordt hersteld, de voorouders herdacht en betrokken, de familiestamboom van beide personen wordt voorgesteld, de familie geeft betekenisvolle geschenken, de getuigen maken beloftes om het huwelijk te ondersteunen en geven goede raad aan hun vrienden, er wordt brood en mede gedeeld en uiteindelijk worden de banden gesmeed. Dat is steeds een heel mooi beeld en een zeer oud gebruik: op vele plaatsen in Noord-Europa gingen koppels die zich in het echt wilden verbinden naar de smid. Dit werd als rechtsgeldig beschouwd voor de gemeenschap. De smid was dan ook een belangrijk figuur in het dorp. Terug naar het huwelijk: op een aambeeld wordt een rood lint (kleur van liefde, bloed, passie en de strijders) rond een hoefijzer gedraaid (de regenboogbrug, de weg naar het geluk), de uiteindes van het ijzer worden vastgenomen door het koppel en daarna sla ik met een rituele hamer op drie plaatsen en wordt er een verbindingsspreuk uitgesproken: Heilagr, megin og frid! Heil, kracht en zegen! Wijsheid, kracht en schoonheid! Deze verbinding aangaan op de grafheuvels is ook geen raar gegeven: de aanwezigheid van de voorouders zorgt voor extra heil. De honingwijn wordt uitgedeeld aan de aanwezige gasten.

En dan mogen ze kussen…

Gudela

You may also like...