Huwelijksboot

Een magische boom opzetten

Ik kwam naar hier met een dubbel gevoel: feestvreugde en tegelijkertijd groot verdriet. Dat heeft nu meteen een plek, dankjewel. Nu is het er uit.

Een gouden jubileum in het hartje van Maaseik: een gedroomde kans voor Gudela. Met veel plezier nam ik de praktische kant op: uitnodigingen maken, gastenlijst bijhouden, receptie en diner regelen (menu, prijs, plaats,…), de afspraken controleren en opvolgen,… Maar Gudela is Gudela niet zonder een magisch moment. Het koppel had op zeer korte tijd broers en hun zoon verloren. De andere zoon van het feestkoppel wilde deze overleden dierbaren graag betrekken zonder de feestvreugde te bederven.

Mijn hersenen kraakten, mijn hart voelde: toen bedacht ik een herinneringsboom: aan de kleine boom werden naamkaartjes gehangen van de overledenen. Naast de boom stond een klein kadertje, waarop geschreven: `Belangrijke mensen ontbreken op dit feest. Voor eeuwig in ons hart, nooit weggeweest.` De feestelingen waren er erg blij mee en hoopten dat het ook gesmaakt werd door de gasten. Stel je voor dat het boompje in een korte tijd het feest zou doen afkoelen?

De reacties waren overweldigend.  De ene zei, met tranen in de ogen: `Wat prachtig!` De andere zei: `Ik kwam naar hier met een dubbel gevoel: feestvreugde en tegelijkertijd groot verdriet. Dat heeft nu meteen een plek, dankjewel. Nu is het er uit.` Sommigen werden even stil en zeiden tegen me: `Dankjewel dat je aan mijn papa dacht.` Nog eentje vond het een prachtige boom en had zelfs niet in de gaten dat er misschien een moeilijkere sfeer kon rondhangen. Zo`n mensen moeten er ook zijn.

Wij denken dat we de doden moeten vermijden in feestvreugde. Nochtans is dat eeuwenlang onlosmakelijk verbonden geweest: dood en leven. Het zijn slechts de laatste generaties die het rouwen of het praten over doden tot een taboe gemaakt hebben. Zondag bewees dat het beter is om overledenen een plek te geven, dan het te vermijden.

Super dankbaar om dit magisch momentje te mogen ervaren. De symboliek omtrent de boom leg ik later wel uit, ik wou dit even met jullie delen.

Wat vind jij ervan? Zou jij het ruimte willen geven op een feest?

You may also like...