We namen afscheid van mijn oom. Terwijl de spreker zijn mooie leven verhaalde, vloog er een zwarte vlinder op de kist. De vlinder bleef even zitten, fladderde een moment rond en vloog daarna naar het licht door de ramen. Mijn oom was een vlinder- en vogelgek. Hij kwam soms in zeer bizarre situaties terecht om zijn nieuwsgierigheid te temperen als spotter. Op dat moment leek hij even terug dicht bij ons. Alsof hij wilde zeggen: alles is goed, ik ga nu naar het licht. Dat was het moment dat ik hem kon loslaten.

En dan opeens moet je woorden zoeken, beelden zoeken bij een situatie die je niet gewenst had: het verlies van een dierbare. Hoe neem je afscheid? Hoe zeg je vaarwel? Welke rituelen kan je gebruiken, buiten de kerk om? Vroeger was het zo duidelijk en afgelijnd, nu is het zoeken naar handelingen die goed voor je voelen een hele opgave.  Eigenlijk heb je geen zin om dit alles te bedenken: je voelt je overspoeld door het grote verlies. Tegelijkertijd zou je graag het leven van de overledene willen vieren.

Of ben je zelf stervende en wil je graag je uitvaart voorbereiden?

Hier wil Gudela graag iets in betekenen. Wij dragen mee en stellen ons dienstbaar op. Wat zijn uw wensen? Hoe wilt u afscheid nemen? Welk verhaal wilt u vertellen? Welk ritueel heeft u nodig? Gudela zet de ceremonie en het afscheid centraal. Samen met u.

Ter info:

Gudela is gespecialiseerd in voorchristelijke en streekgebonden  rituelen maar heeft kennis van christelijke en humanistische rituelen. Meer informatie omtrent deze rituelen vindt u onder het luikje educatie/heidensewortels

Praktisch:

  1. advies en aanvullende diensten
  2. uitschrijven en uitvoeren van ceremonie
  3. ceremoniemeesterschap
  4. nazorg in de vorm van rouwbegeleiding (zie: rouw en verlies )
  • gecertificeerde ritueelbegeleider/rouwvrouw
  • gecertificeerde rouw- en verliesbegeleider