Een mens mag al eens geluk hebben. Soms volgen toevalligheden elkaar zo snel op, dat het geen toeval meer schijnt te zijn. Toen ik in één van mijn berichten vroeg of er iemand nog oude, traditionele huwelijksgebruiken kent
, reageerde een vriendin uit het Mechelse meteen. Ze had nog met haar oma zandtekeningen gemaakt voor het huis van een huwelijkspaar: geometrische motieven. Ik kende het gebruik als een zondagse bezigheid van boerinnen in de opkamer in Twente en Drenthe tot de vorige eeuw en meende ook wat te herinneren uit een boekje van Weyns. Niet als huwelijksritueel. Fascinerend! Wat zit daar achter? Ik vermoedde een link met moeder aarde (zand), vruchtbaarheid, … en het herstellen van orde (wit, geometrische motieven) maar wie of wat helpt mij om dit verder te onderbouwen? Ik zocht terug in mijn boeken en kwam wat informatie tegen. Te weinig…
Nog geen week later vertelde tijdens een erfgoedavond iemand van collectief MOOS over haar onderzoek naar Kempische zandtekeningen. Ze was er mee begonnen nadat een Ravelse bejaarde haar er op wees. Uiteraard vond ik dat net iets té toevallig om te negeren: na een kort gesprek had ik een telefoonnummer van iemand in Limburg te pakken, die het gebruik nog in stand houdt en bang is dat dat gaat verdwijnen. Iemand die nog wilt bewaren, laten leven en doorgeven als ik? Daar had ik wel oren naar.
Nog geen twee weken later had ik een afspraak te pakken met deze man. Èn wat een ontmoeting was me dat! Een paar uren lang strooiden we zand in zijn garage, terwijl mooie gesprekken volgden. Hij leerde me allerhande motieven, gaf uitleg en verklaringen. Hij wees me er vaak op dat perfectie bij het maken uit de boze is: de motieven worden steeds herhaald en verbeterd, net zoals het in ons leven gaat. We leren van de fouten en zetten telkens opnieuw de lijnen uit tot we op de juiste lijn zitten en alles samen valt. Ook zoals een huwelijk: perfect gaat het zelden, maar je kan er telkens opnieuw naar streven. Zelden zo`n rustgevende en inspirerende namiddag gehad. Dat het eindigde in gesprekken rond Europese mysterie, symboliek, permacultuur, inpassen in de maatschappij, het onderwijssysteem en bezieling was alleen maar een extra pluspunt. Als je zulke mensen mag ontmoeten, denk je: soms heb je gewoon veel geluk.
Bedankt Greet, collectief MOOS en André. Jullie zorgden voor puzzelstukjes. Het onderzoek gaat zeker verder, tot de kern gevonden is. Ook in het Maasland hadden ze zandstrooiers. Welke oude gebruiken ken jij nog?
Gudela