KRINGLOPEN MET KINDEREN

Een straf verhaal
een betoverend gedicht
spelen met taal
of filosoferen over licht
starend naar de bomen
proevend van de natuur
Knutselen aan dromen
een hoofd vol vuur

Ben jij ouder dan 6 en scharrel je graag in de natuur? Wil je de natuur beter leren kennen? Maar ook je eigen natuur? Heb je al gemerkt dat het jaar een kringetje maakt?
Elke activiteit beginnen we met een straf verhaal! Dat verhaal gaat een eigen leven leiden doorheen de dag: we zoeken eten in de natuur, koken ons eigen potje, filosoferen over de seizoenen en kringloop, zingen over de natuur, knutselen met die natuur, spelen in die natuur,… en dat allemaal in het thema van een seizoensfeest. Verwondering staat centraal. De Welenhoeck is daar natuurlijk een fantastische plaats voor: een boerderij met veel ruimte.

Voor de ouders:

Kinderen hebben vaak nog een open geest en het kinderlijke aanvoelen van de wereld. Het is betoverend, holistisch en grenzeloos. Wat we willen doen met dit project is de kinderen in een kringloop laten denken en ook in contact brengen met hun/de nabije natuur. Ze leren een aantal vaardigheden, kruiden, verhalen, mythes kennen die de kringloop van het jaar en het leven benadrukken. Ze leren dat wat zich op groter niveau afspeelt, ook op menselijk niveau gebeurt. De activiteiten zullen op een zondag doorgaan, omdat er dan veel rust is in de omgeving en op de baan: van 11u tot 16u. Van 16u tot 17u mogen de ouders blijven hangen, luisteren naar de verhalen, mee feesten en een drankje nuttigen t.v.v. de Welenhoeck. Wie tijdens de dag mee wil werken in de tuin: alle helpende handen welkom.

DATUM:
2 februari: Imbolc (terugkeer van het licht, zaaifeest, vechten van de winter met de lente, ontkiemen,schommelen, touw leren maken, brigidakruis, evenwicht,…)

WAT in elke activiteit?
Een kruid, een boom, 2 seizoensgroenten in een zelfgemaakte soep, een maaltijd, vaardigheid, een verhaal, filsoferen, aftasten, natuurspelletjes, een lied,… met de seizoenen mee

WIE?
onderzoekende kinderen tussen 6 en 12 jaar

PRIJS?
7 euro per kind

VOLGENDE DATA:

19 april: Lentefeest (rond ontwaken, planten, in je kracht staan (lentekoning(in)spelletjes, bomen, …)

28 juni: Midzomerfeest (rond het licht, het vuur (vuur leren maken), verhaal Balder

13 september: Oogstfeest (rond het koren, de slang, leren zeisen en dorsen, brood bakken…)

1 november: Samhain, griezeltijd, voorouders, begin winter, joelbok maken, eindigen met een groot feest voor alle ouders, broers, zussen, nonkels, tantes, vrienden en verre vrienden.

WIE ZIJN WIJ?
www.welenhoeck.be
www.gudela.be

inschrijven: 0479-784855, via Gudela of Reinout